21 Aralık 2011 Çarşamba

Aşure


MALZEMELER:
  • 250 gr aşurelik buğday
  • 750 gr toz şeker şeker
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasülye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Yeteri kadar kaynar su (Yaklaşık 2 litre)
  • 2 adet portakal (kabukları rendelenmiş)
  • 1 adet limonun kabuğu 
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 10 adet kuru kayısı (güzel renkli olduğu için turuncularından alın derim)
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1yk.gülsuyu
  • süslemek için ayıklanmış nar, dövülmüş fındık,tarçın ve ceviz
HAZIRLANIŞI: Bu kadar malzeme gözünüzü korkutmasın aşama aşama aşure yapımını anlatıcam.
  1. Buğday, fasulye ve nohut bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suda bekletilir. 
  2. Ertesi gün yine ayrı ayrı kaplarda iyice yumuşayana kadar haşlanır. 
  3. Fasülye ve nohutun haşlama suyu atılır. Süzgece alınır. Buğdayın iyice haşlanması şişmesi beklenir. Suyu içinde kalır süzülmez. Üzerine yeteri kadar su ilave edilir.
  4. Kuru üzüm, kuş üzümü ve kuru kayısıda ayrı bir tencere az miktar su ile yumuşayana kadar haşlanır. 
  5. İyice haşlanıp şişen buğdayın içine haşlanmış nohut ve fasülye ilave edilir.hep beraber kaynatılır. 
  6. Tuz, limon ve portakal kabuğuda karışıma ilave edilir. Bir süre daha kaynatılır. Yaklaşık 15 dakika
  7. İyice kıvam alan aşureye kuru  meyveler ilave edilir. Bir 10 dakika daha kaynatılır. 
  8. En son olarak şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar biraz daha şerbetlenmesi için 15-20 dakika kadar daha kaynatılır. Bu aşamada isteğe göre gülsuyu ilave edeilir.
  9. Sıcak olarak kaselere servis edilir. İstenildiği gibi süslenir. Ben süslerken çok fazla malzeme koyup aşureyi örtmeyi sevmiyorum. O nedenle sadece fındık,tarçın ve ceviz kırığıyla, nar kullandım. Ama siz isterseniz hindistan cevizi, fıstık gibi çeşnilerle süsleyebilirsiniz..
  10. İster sıcak olarak isterseniz önce oda ısısında, daha sonra buzdolabında soğutarak tüketebilir,benim yaptığım gibi konu komşuya ikram edebilirsiniz..
AFİYET OLSUN:)

2 yorum:

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Allah kabul etsin canım..
Nefisss görünüyor aşuren..
Takibindeyimmmmm.
Sevgiler.

barni'nin mutfağı dedi ki...

çok teşekkür ederim.bende senin takibindeyim.Hayat paylaşınca güzel :)))