25 Eylül 2011 Pazar

créme brûlée

Krem Brüle'nin tarifine ilk olarak 1691'de ’Kraliyet ve Burjuvazi için Yemek Pişirme’ adlı yemek kitabında rastlanıyor. Fransa ve İngiltere bu tatlıya eşit oranda sahip çıkarken, nedense İngilizler isminin Fransızca kalmasında pek sakınca görmemişler. Türkçe çevirisi "Yanık krema" olan Krem Brüle, Krem Karamel mantığında.
MALZEMELER: 6. PORSİYON 

  • 1 vanilya çubuğu ( taneleri alınmış) veya 1/2 çay kaşığı doğal vanilya özü
  •  3,5 su bardağı süt kreması
  • 6 yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • Karamelize etmek için: 1/2 su bardağı esmer ve ince pudra şekeri
HAZIRLANIŞI :

Fırın 180 derece fanlı olarak ön ısıtma yapılarak hazırlıklara başlıyoruz. Aşama aşama yapılacakları sıralamak belki daha kolay olacaktır.
  1. 6 adet ısıya dayanıklı yemek kaplarının içini fırça ile yağlanır.
  2. Ocak üzerinde benmari ekipmanı kurulur. Büyük bir su dolu kabın içine daha küçük içi krema dolu ısıya dayanıklı kap yerleştirilir. Ve kısık ateşte krema içinde vanilya taneleri (Arzu edilirse içine sadece doğal vanilya özü kullanılır. Bu şekilde süzgeçten geçirilme aşaması ortadan kalkmış olur.) ile ısıtılır. Kaynamasına kesinlikle izin vermiyoruz.
  3. Diğer tarafta yumurta sarıları ve tozşekeri bir kapta rengi dönene kadar çırpıyoruz. Bu çırpma işlemi tamamlandığında, ısıtmış olan vanilyalı süt kremasıdan bir parça , çırpmakta olduğumuz yumurta sarılarının içine koyuyoruz. Amaç yumurta sarılarının ısısını, ısınmış olan süt kreması ile dengelemek.
  4. Bu işlem tamamlandığında bütün karışımları ocak üzerinde buluşturulur. Gene mikser yardımı ile çırpma işlemine ocak üzerinde 10dk devam edilir. Bu süre Krem Brüle'nin kıvamı için gerekli bir süre. Kıvamın tuttuğundan emin olmak için, bir tahta kaşığı kremaya daldırıp çıkarın ve sırt tarafına parmağınızda bir çizgi (genişçe) çekin. Eğer çizgi bozulmadan bir süre kalıyorsa krema hazır demektir. Çizgi hemen bozuluyorsa krema biraz daha çırpılacak ve pişirilecektir.
  5. Krema hazır olduktan sonra soğuması için tezgaha alınacaktır. Soğuma işlemi kaynatmadığımız ve direkt ocak üzerinde olmadığı için daha hızlı olacaktır.
  6. Diğer tarafta yağlanmış kaplarımızı fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Buhar banyosu mantığında pişecek olan Krem Brüle için hazırlanan tepsinin içine kapların yarısına kadar gelecek şekilde su ilave edilir ve soğumuş olan krema bir süzgeçten geçirilerek (vanila tanelerini ayıklamak için) kaplara paylaştırılır.
  7. Bu şekilde hazırlanan tepsi fırında 20dk pişecektir. Kremanın üzerindeki kabuk kızardığında ve kabın yan taraflarından küçük küçük ayrılmaya başladığında Krem Brüle hazır demektir.
  8. Fırından çıkarılır. Soğumak üzere tezgaha alınır. Soğuduktan sonra buzdolabında minimum 3 saat veya tam lezzetinin oluşması için 24 saat bekletilir.
Bir çoğumuzun evinde pürmüz olmadığından fırın ızgarası aynı görevi görecektir.
Izgara yöntemi: Bu şekilde bir ekipman olmadığı takdirde yapılacak işlem oldukça basit ve kolay. Sonuç ise pürmüzü aratmayacak güzellikte. Hazırlanan Krem Brüle, buz dolu bir kabın içine yerleştirilir. Fırının ızgarası çalıştırılır, bu hazırlanan buz dolu tepsi, üzerleri şeker ile kaplanmış Krem Brüle'ler ile ızgaraya en yakın mesafeye yerleştirilir. Buz, bu sıcaklıkta kremanın kıvamını korumasını sağlayacaktır. Şekerler karamelleştiğinde Krem Brüle hazır demektir.


NOT: aslında çok daha basit creme brulee tarifleri mevcut ama ben fransız şefin uygulamalı videosunu izledikten sonra bu tarifi yapmaya karar verdim.sonuç muhteşem oldu.sizinde denemenizi tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok: