9 Ekim 2011 Pazar

Fukara keşkülü

Fukâra Keşkülü, doyurucu olması ve insanı tok tutması nedeniyle, Kanuni devrinin imâretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlıdır.
Keşkül ise, hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adıdır.
Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan tatlının hikayesi, zamanımızın yöneticilerine ders verir niteliktedir:
Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşküllerde toplanan bu paralar da imâretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olmuştur.

MALZEMELER:
  • 1 sb.badem
  • 1 sb.fındık
  • 1 sb. antep fıstığı
  • 2 çb.toz şeker
  • 5 sb.süt
  • 2.5 yk.nişasta

    HAZIRLANIŞI:
    Badem, fındık ve antep fıstığı içlerini mutfak robotunda irice çekip süslemek için 4 tatlı kaşığı kadarını ayırın. 1 bardak sütle nişastayı karıştırıp bir kenarda bekletin. Bir tencerede sütün kalanını (4 bardak) ısıtın. Ocağın altını kısıp şekeri ekleyin ve eriyinceye kadar bir taşım kaynatın. İri çekilmiş yemişleri ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp nişastalı sütü ekleyin. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alın. Ilınınca kaselere paylaştırın. Kalan yemişle süsleyip soğuk servis yapın. AFİYET OLSUN :)


    Hiç yorum yok: