MALZEMELER:
- 250 gr aşurelik buğday
- 750 gr toz şeker şeker
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı haşlanmış kuru fasülye
- 1 çay bardağı pirinç
- Yeteri kadar kaynar su (Yaklaşık 2 litre)
- 2 adet portakal (kabukları rendelenmiş)
- 1 adet limonun kabuğu
- 1 fiske tuz
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 10 adet kuru kayısı (güzel renkli olduğu için turuncularından alın derim)
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 1yk.gülsuyu
- süslemek için ayıklanmış nar, dövülmüş fındık,tarçın ve ceviz
- Buğday, fasulye ve nohut bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suda bekletilir.
- Ertesi gün yine ayrı ayrı kaplarda iyice yumuşayana kadar haşlanır.
- Fasülye ve nohutun haşlama suyu atılır. Süzgece alınır. Buğdayın iyice haşlanması şişmesi beklenir. Suyu içinde kalır süzülmez. Üzerine yeteri kadar su ilave edilir.
- Kuru üzüm, kuş üzümü ve kuru kayısıda ayrı bir tencere az miktar su ile yumuşayana kadar haşlanır.
- İyice haşlanıp şişen buğdayın içine haşlanmış nohut ve fasülye ilave edilir.hep beraber kaynatılır.
- Tuz, limon ve portakal kabuğuda karışıma ilave edilir. Bir süre daha kaynatılır. Yaklaşık 15 dakika
- İyice kıvam alan aşureye kuru meyveler ilave edilir. Bir 10 dakika daha kaynatılır.
- En son olarak şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar biraz daha şerbetlenmesi için 15-20 dakika kadar daha kaynatılır. Bu aşamada isteğe göre gülsuyu ilave edeilir.
- Sıcak olarak kaselere servis edilir. İstenildiği gibi süslenir. Ben süslerken çok fazla malzeme koyup aşureyi örtmeyi sevmiyorum. O nedenle sadece fındık,tarçın ve ceviz kırığıyla, nar kullandım. Ama siz isterseniz hindistan cevizi, fıstık gibi çeşnilerle süsleyebilirsiniz..
- İster sıcak olarak isterseniz önce oda ısısında, daha sonra buzdolabında soğutarak tüketebilir,benim yaptığım gibi konu komşuya ikram edebilirsiniz..
2 yorum:
Allah kabul etsin canım..
Nefisss görünüyor aşuren..
Takibindeyimmmmm.
Sevgiler.
çok teşekkür ederim.bende senin takibindeyim.Hayat paylaşınca güzel :)))
Yorum Gönder