30 Haziran 2011 Perşembe

mantı

MALZEMELER:(hamur için)
  • 3 sb.un
  • 1yumurta
  • 1tk.tuz
  • yarım sb.ılık su
  • iç harcı için: 250 gr.kıyma 
  • 1 orta boy soğan
  • 3-4 dal maydanoz (tercihen koyulur )
  • tuz,karabiber
  • Sos için: 1 kase yoğurt, 3yk tereyağ,pulbiber,nane

HAZIRLANIŞI:
  • öncelikle hamurumuzu yoğuralım bunun için yoğurma kabına unumuzu alalım ortasını havuz şeklinde açıp yumurtayı , tuzumuzu ve suyumuzu ekleyelim. sıvı kısmından başlayarak unumuzu yavaş yavaş yedirelim.hamurumuzu mutfak tezgahına alıp 10 dkk. yoğuralım daha sonra dinlenmesi için hamurumuzun üzerini nemli bezle kapatıp en az yarım saat bekleyelim.
  • bu arada iç harcımızı hazılayalım.kabımıza kıymayı alalım içine bir orta boy soğanı rendeyelim.tuzu,karabiberi ve kıydığımız maydonozu ekleyelip karıştıralım.
  • dinlendirdiğimiz hamuru 3 eşit parçaya bölelim,birini hamur açıcağımız tezgaha alalım.diğerlerini kurumması için tekrar nemli bezle örtelim.
  • un serptiğimiz tezgahta hamurumuzu çok ince açalım ve minik kareler şeklinde keselim her kareye iç harcımızı paylaştırıp resimdeki gibi istediğimiz şekli verelim.
  • büyük boy tencereye yaklaşık 3lt su ,2 yk.tuz koyup kaynatalım.
  • kaynayan suya mantılarımızı atalım ve yaklaşık 10dkk. haşlayalım
  • yoğurdumuza sarımsağı rendeyelim karıştırıp mantımızın üzerine ekleyelim.
  • erttiğimiz tereyağını mantımızın üzerine gezdirellim.arzuya göre nane ve pul biberle süsleyelim
AFİYET OLSUN :)

cennet çamuru

bu tatlıyı yemekteyiz programında şefler yarışırken ,Ömür Akkor isimli şef yapmıştı yapımı çok kolay bir o kadarda lezzetli deenemenizi tavsiye ederim...
MALZEMELER:
  • 300 gr kadayıf
  • 150 gr antep fıstığı
  • 100 gr tuzsun tereyağ
  • kaymak
  • ŞERBETİ İÇİN:
  • 5 sb.toz şeker
  • 4.5 sb.su
  • 1 dilim limon
  • HAZIRLANIŞI:
  • tereyağını geniş bir tavada eritin.kadayıfları küçük parçalar halinde doğrayın.eriyen tereyağının içine atıp kısık ateşte renkleri dönüp çıtırlaşıncaya kadar kavurun.daha sonra antep fıstığını ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.daha önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti azar azar ekleyelim (çamur kıvamına gelene kadar) işte hepsi bu kadar. ılık olarak servis etmenizi öneririm, üzerine kaymak yada vanilyalı dondurma  lezzetine lezzet katıyor..
  • not:tatlınız fazla gelirse buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.sıcak sunmak için ikram etmeden önce ısıtabilirsiniz....
AFİYET OLSUN :)

ekşili köfte

MALZEMELER:
  • 200 gr kıyma
  • 1çk. pirinç
  • 1küçük boy soğan
  • 1 orata boy patates
  • 1 orta boy havuç
  • 1 yk salça
  • 2 çk yıldız şehriye (tercihe göre koyulur)
  • 5 çk sıvıyağ
  • tuz ve karabiber
  • 6 sb. sıcak su
  • 2 yk.un
HAZIRLANIŞI :
köfte için: kıymayı bir kaba alalım,içine soğanı rendeyelim pirinci,tuz ve karabiberi ekleyip yoğuralım.harcımızdan misket büyüklüğünde köfteler yapalım.Unumuzu küçük bir tepsiye serpelim ve yaptığımız köfteleri dışını kaplamak için unun içinde çevirelim. Havuç ve patatesin kabuklarını soyup küçük,küçük doğrayalım.Orta boy bir tencereye sıvıyağımızı ve salçayı ekleyip kavuralım daha sonra patates ve havucu ekleyelim biraz daha kavurup sıcak suyumuzuda ekleyip 15 dkk.pişirelim,bu sürenin sonunda köfteleri ve yıldız şehriyeleride ekleyip bir 15 dakika daha pişirelim...
AFİYET OLSUN :)

bulgur pilavı

bulgur pilavı deyip geçmemek lazım lezzetli olmasının yanında faydaları o kadar fazlaki beyaz pirince göre besin değerleri çok daha fazla. ben bulgur pilavı yemeye çok geç başladım ve pişmanım,bunun gibi birçok yemeğe hamilelik döneminde bir şans verip denedim işte o zaman yemediğim yıllarım için pişman oldum neyse lafı çok uzatmayalım ve tarifimize geçelim ...

MALZEMELER :
  • 1 sb bulgur
  • 1 orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4 ad. yeşil biber
  • 1 ad. kırmızı biber
  • 4 orta boy domates
  • 2 yk.sıvı yağ
  • 1 yk.tereyağ
  • tuz,karabiber,pul biber
  • 2 sb sıcak su
HAZIRLANIŞI :
öncelikle tenceremize sıvıyağ ve tereyağını alalım ve yemeklik olarak doğradığımız soğanları küçük.küçük doğradığımız biberleri ekleyelim ve biraz kavuralım daha sonra domates ve rendelediğimiz sarımsağı, ekleyelim, biraz daha kavuralım en son bulgurumuzu,baharatlarımızı ekleyip 2-3 dkk. daha kavurup sıcak suyunu koyalım.Altını kısıp suyunu çekene kadar pişirelim
AFİYET OLSUN :)

17 Haziran 2011 Cuma

minik susamlı kurabiyeler

MALZEMELER :
  • 250 gr margarin (oda sıcaklığında)
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • 1 ad.yumurta sarısı (beyazı dışına)
  •   1yemek kaşığı mahlep ,susam
  • 12 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanı)
HAZIRLANIŞI:
yoğurma kabına bütün malzemeleri alıp karıştıralım daha sonra hamuru buzdolabında 10 dk. dinlendirelim daha sonra resimdeki gibi küçük halkalar yapıp önce yumurta beyazına daha sonra susama batırıp fırın tepsisine alalım önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kurabiyeler kızarana kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN :)
NOT: eğer kullanıcağınız susam kavrulmuş ise kurabiyeler pişerken aldatıcı olabiliyor ben fırından almadan hamurun sertliğini kontrol ediyorum...

çikolata soslu muhallebi

MALZEMELER :
  • 1lt süt
  • 1sb. toz şeker
  • 4 yemek kaşığı tepeleme un
  • 125 gr. margarin
  • 1pk. vanilya
  • damla sakızı (arzuya göre)
  • 250 gr çikolata
HAZIRLANIŞI:

un ve yağı tencereye alıp unun kokusu gidene kadar kavuralım süt,şeker ve damla sakızını ekleyip koyulaşana kadar devamlı karıştıralım piştikten sonra ocaktan alıp vanilyayı ekleyelim içinde un topağı kalmaması için blendırdan geçirip dikdörtgen borcama döküp soğumaya bırakalım.çikolatayı benmari usulü eritelim ve servis yapacağımız sırada muhallebinin üzerine dökelim
AFİYET OLSUN :)

16 Haziran 2011 Perşembe

hünkar beğendi

  • MALZEMELER (beşamel sos için)
  • 3 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 ad.patlıcan
  • 1/2 sb rendelenmiş kaşar peyniri
  • ET İÇİN :
    • 1/2 veya 1 kg kuzu eti,
    • 2 diş sarımsak,doğranmış
    • 1 çorba kaşığı un
    • 1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
    • tuz
    • karabiber
    • Sosun hazırlanması:
      1. Patlıcanları köz tavasında veya fırında közleyin. Közlendikten sonra soyup ezin.
      2. Un ve tereyağını kavurun.
      3. Sütü azar azar yedirin.
      4. Tuzu ekleyin.
      5. Sosu ezilmiş patlıcanlarla karıştırın.
      6. Tüm karışımı  bir tabağa alın.
    • etin hazırlanması:
    • 1. Etleri tavaya koyun ve suyunu çekene kadar az sıvıyağ ile pişirin.
      2. Unu ekleyin.
      3. Sarımsakları ve salçayı da ilave ettikten sonra tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
      Servis yaparken tabağa ilk önce beğendisini  koyun. sonra beğendinin tam ortasına gelecek şekilde eti yerleştirin.
    • not: ben yemeğin yanında çıtır patates yaptım hem lezzetli hemde sunum yaparken tabakta şık duruyor bunun için 1 adet patatesi rendeleyip suyunu sıkın ve kızgın yağda 3-4 dakika kızartın.
    • AFİYET OLSUN :)